0

SWR – Ce este? De ce e atat de important?

SWR-ul se refera la “unda reflectata”, defapt raportul dintre undele emise spre antena si cele care se intor inapoi spre emitator. Mai exact orice emitator (statie radio) debiteaza o anumita putere de emisie dar din care o parte se va intoarce inapoi de la antena, pe cablul coaxial in statie. Calibrarea antenei consta in luarea tuturor masurilor posibile astfel incat undele ce se intorc in statie sa fie cat mai putine, adica sa se obtina o valoare a SWR-ului cat mai mica, drept urmase eficienta sa fie cat mai mare.

O alta problema des auzita este ca “daca nu-ti calibrezi antena, risti sa-ti arzi statia”. Intradevar este adevarat, o antena care nu functioneaza in parametri optimi poate duce la arderea etajului final de emisie din transceiver (statie radio). Desi aceasta problema este cu atat mai mare cu cat puterea de emisie a statiei este mai mare, nici pentru o statie de 4W nu trebuie neglizata antena. Spre exemplu o antena cu SWR 2:1, la o putere de 4W va radia 2W din care 2 se intorc inapoi in statie, astfel performanta statiei este foarte scazuta.

76414737512aedd665da5c12de7f70c8Cum masor SWR-ul?

Sa presupunem ca aveti la dispozitie un reflectometru analogic, ca cel din imaginea alaturata, care de obicei sunt si cele mai ieftine si se gasesc din belsug in comert.

Veti mai avea nevoie de un cablu coaxial mufat pentru interconectarea statiei cu reflectometrul, apoi se conecteaza antena la reflectometru. Reflectometrul va avea un buton cu pozitiile “REF” sau “SWR” respectiv  “FWD” de asemenea un potentiometru marcat “Set” sau “Adjust”.

Dupa conectarea acestora, cu statia setata pe canalul 1 se va emite, se va seta reflectometrul pe pozitia “FWD” apoi in timp ce se mentine emisia se va ajusta potentiometrul astfel incat acul sa ajunga in cap de scala (pe ultima linie din dreapta); apoi fara sa se mai umble la potentiometru se va trece butonul reflectometrului pe pozitia “REF” sau “SWR” pentru a vizualiza valoarea SWR.

Aceasta valoare se va nota, dupa care se repeta procedura pe canalul 19 si 40.

Daca valoarea SWR-ului este sub 2 pe toate cele trei canale, statia poate fi operata in conditii de siguranta. Daca valoare SWR este intre 2 si 3 pe toate cele trei canale, cel mai sigur intampinati probleme la ce tine de cablul coaxial (calitate proasta, lungime necorespunzatoare, cablu deteriorat, etc.) iar daca valorile sunt peste 3, cel mai sigur undeva este un scurtcircuit pe cablu, la mufe sau conexiuni.

Daca SWR-ul pe canalul 1 este mai mare decat pe canalul 40, lungimea radiantului antenei este prea mica, necesitand ajustare sau schimbarea acestuia; iar daca pe canalul 40 swr-ul este mai mare ca pe canalul 1, lungimea radiantului antenei este prea mare si necesita ajustare.

Acestea fiind zise, oricine poate sa-si verifice celputin antena, iar daca nu se dispune de echipamentul, timpul sau indemanarea necesare este recomandat a se apela la un Service specializat.

Comanda-ti un reflectometru cu wattmetru integrat din magazinul nostru online, facand click aici.

Distribuie pe:Share on Facebook4Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someonePrint this page

Andrei Radu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
6 − 2 =